Stichting ICT voor Iedereen

Informatie Linux Mint

Wat is Linux Mint?

Linux Mint is een besturingssysteem, net als Windows. De software die ervoor zorgt dat je programma’s kunt draaien en er zo voor zorgt dat je jouw computer kunt gebruiken. (Zie Ondersteuning algemeen voor meer informatie).

Bij Linux horen andere programma’s dan bij Windows. Het werkt net even anders maar je kunt vrijwel alle taken uitvoeren die je met Windows ook kunt doen. Linux Mint is zo ingericht dat je als Windows-gebruiker vrij makkelijk kunt overstappen. Enkele dingen moet je wel weten voor je met Linux Mint gaat werken

Linux Mint is géén Windows. Je kunt jouw Windows programma’s niet installeren. Je zult er een vervanger voor moeten gebruiken. Gelukkig zijn er voor Linux in de ruim 34 jaar dat het nu bestaat heel veel goede programma’s gemaakt.
Van sommige programma’s zijn meerdere versies te krijgen voor verschillende besturingssystemen. Google Chrome bijvoorbeeld heeft een versie voor Windows maar ook zijn er versies voor Linux en macOS.
De bekendheid van Windows maakt dat veel mensen eraan gewend zijn. Linux kan een prima alternatief zijn voor Windows, zeker voor minder ervaren gebruikers. Het doet er niet toe welk systeem je aanleert, veel taken en programma’s lijken qua functionaliteit op elkaar. Alleen zitten sommige knoppen net op een andere plaats.

Na de start van Linux Mint

Na de start van Mint zie je het bureaublad met onderin een taakbalk en het startmenu.

Vanaf het startmenu kun je programma’s starten. Net als in Windows.
Links in de taakbalk zie je een klok, het icoontje voor de volume regeling van het geluid en een netwerk icoontje.
Links op de taakbalk zie je een map, hiermee open je de bestandsbeheerder en kun je op door jouw mappen en bestanden bladeren.
In het startmenu zijn alle programma’s gegroepeerd. Je ziet onder andere Internet, Multimedia en Office. Vanuit deze categorieën kun je het programma kiezen wat je wilt starten.

Standaard programma’s in Linux Mint

Stichting ICT voor Iedereen levert PC’s uit met enkele standaardprogramma’s voor Linux Mint:

  • Chrome – Internet browser
  • Evolution / Thunderbird (keuze maken)
  • Libre Office Writer – Tekstverwerker (Alternatief voor Microsoft Word)
  • Libre Office Calc – Rekenblad (Spreadsheet, alternatief voor Microsoft Excel)
  • VLC mediaplayer – Mediaspeler voor film en muziek
  • Fotobewerking eenvoudig – Zoeken
  • Gimp – Fotobewerking uitgebreid (Uitgebreid, niet voor beginners)

De programma’s zijn te starten vanuit het startmenu.

Met deze programma’s kun je de meest gangbare taken uitvoeren.

Waar staan mijn bestanden?

Met het gele mapje links onderin de taakbalk kun je de bestandsbeheerder Thunar openen. Je kunt Thunar ook vinden in het startmenu onder ‘Hulpmiddelen’ en dan ‘Thunar bestandsbeheerder’.
Als je Thunar opent kun je de door jouw mappen bladeren en jouw bestanden zien.

Via het menu optie ‘Beeld’ kun je schakelen naar lijstweergave zodat de inhoud van de mappen wordt weergegeven als een lijst.

De gebruikersmap en het bestandssysteem

Elke gebruiker heeft een gebruikersmap. Deze bevindt zich in de map /home. Linux kent geen schijfletters zoals in Windows. Er is één hoofdmap. Deze wordt weergegeven als /. In deze hoofdmap bevinden zich alle mappen met bestanden die in het systeem aanwezig zijn. Enkele standaardmappen zijn van het besturingssysteem. De enige map die voor ons van belang is bevat onze bestanden, de gebruikersmap. Deze bevindt zich op de locatie /home/<gebruikersnaam> Net als in Windows vind je de gebruikersmap enkele standaardmappen:

  • Bureaublad
  • Documenten
  • Muziek
  • Downloads
  • Video’s

Zet jouw bestanden altijd in een van deze mappen. Zo blijf je georganiseerd en kun je alles makkelijk terugvinden.